Jód – doplnok stravy s mnohými benefitmi
Jód, v akejkoľvek forme, býva najčastejšie vyhľadávaný v spojení so štítnou žľazou, ktorej funkciu bezpochyby podporuje. Má ale množstvo ďalších pozitívnych účinkov na ľudské telo. Okrem bežných doplnkov stravy je ale možné nájsť jód aj v celom rade voľne dostupných potravín.
V akej forme zvoliť jód?
Jód, alebo jodid draselný, je anorganická zlúčenina a najčastejšie sa využíva práve v medicíne na výrobu nielen doplnkov stravy, ale aj dezinfekcie alebo liekov. Ako doplnok stravy je možné jód prijímať hneď v niekoľkých formách, kedy samozrejme záleží na preferenciách zákazníka.
- Jód – tablety sú dodávané obvykle bez ďalších prísad alebo dochucovadiel.
- Súčasť multivitamínov býva často práve aj jód. V takom prípade ale môže ísť o nižšie množstvo.
- Tekutý jód sa vyznačuje lepšou vstrebateľnosťou oproti tabletám.
- Jód – výťažok z kelpu (vodnej chaluhy) je špecifický druh, dodávaný najčastejšie v kapsulách.
Aké má jód účinky?
Okrem spomínaných pozitívnych účinkov na štítnu žľazu má jód aj množstvo ďalších pozitívnych vlastností. Napríklad podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov alebo pomáha vývoju mozgu a nervového systému. Môžeme sa tiež dočítať, že jód zlepšuje metabolizmus alebo spaľovanie tukov.
i
Možno ste niekedy narazili na spojenie jódu s ochranou proti rádioaktivite. Skutočne sa tak v niektorých prípadoch využíva, napríklad počas rádioaktívnych havárií. Je dôležité ale spomenúť, že vás jód neochráni pred rádioaktivitou všeobecne, ale iba pred jedným prvkom – rádioaktívnym jódom.
Môžeme nájsť prírodný jód v potravinách?
Pokiaľ si chcete zaistiť prirodzený prísun jódu, môžete siahnuť po niektorej z týchto potravín, v ktorých môžeme jód prirodzene nájsť. Najvyššie množstvo nájdeme pravdepodobne v morských produktoch – či už ide o ryby alebo riasy. Jód je ale súčasťou celého radu ďalších potravín. Pokiaľ teda vaše stravovanie nie je dostatočne vyvážené, môžete siahnuť po doplnkoch stravy s obsahom jódu, vďaka ktorým si zaistíte dostatočný prísun.
- Ryby a ďalšie morské produkty sú dobrým zdrojom, najmä morské riasy.
- Mliečne výrobky a vajcia môžu byť tiež bohaté na jód. V tomto prípade hrá dôležitú úlohu spôsob kŕmenia zvierat.
- Soľ, konkrétne kuchynská soľ, bola obohatená o jód a môže byť teda ďalším zdrojom.
- Ovocie a zelenina tiež obsahujú nezanedbateľné množstvo jódu, napríklad mrkvy, fazule alebo paradajky.
Ako na jód a jeho nedostatok?
Pokiaľ si nie ste istí, či by pre vás bolo vhodné jód začať užívať, predovšetkým je najlepšie nechať sa vyšetriť od svojho lekára alebo sa podrobiť krvným testom. Existujú ale niektoré všeobecné ukazovatele, ktoré môžu znamenať aj nedostatok jódu v tele. Patrí medzi ne napríklad únava, zhoršenie reflexov alebo zlé sústredenie. V ďalšom štádiu ide najmä o zhoršenie stavu pokožky. V takom prípade je vhodné konzultovať problémy s lekárom.
Jód a odporúčané dávkovanie
V akom množstve by mal byť jód do tela prijímaný? Existuje niekoľko odporúčaní, ktoré môžete využiť na odhad a porovnanie. Ideálne je samozrejme dodržiavať vyváženú stravu, vďaka ktorej dodáte svojmu telu potrebné množstvo jódu bez potreby využitia doplnkov stravy. To je samozrejme niekedy ťažké, obzvlášť v krajinách bez prístupu k čerstvým morským produktom, ktoré sú známe ako prirodzený zdroj jódu pre ľudský organizmus.
Deti do 10 rokov |
50 – 120 μg denne |
Dospelí, deti nad 10 rokov |
150 μg denne |
Tehotné a dojčiace ženy |
200 – 300 μg denne |
Spomínané dávkovanie jódu je iba orientačné. Vždy je vhodné konzultovať konzumáciu doplnkov stravy s vaším lekárom alebo výživovým poradcom. Presné odporúčané dávkovanie nájdete vždy v príbalovom letáku daného produktu.
Zaujíma vás, ktorý je ten najlepší jód? Pozrite sa do našej kategórie, kde sme pre vás zoradili produkty od najobľúbenejších.
Skryť popis