Čo je to granola?
Granola je veľmi obľúbená predovšetkým čo sa týka raňajok, prípadne desiat – pridáva sa do mlieka či jogurtu, ale skvele chutí aj len tak sama o sebe. Jedná sa o zmes rôznych zdravých potravín, ktoré dohromady tvoria chrumkavú dobrotu. Najčastejšie sa jedná o kombináciu vločiek (najčastejšie ovsených), medu/sirupu ako spojiva, drvených orechov, semienok, sušeného ovocia a napríklad čokolády. Jej chrumkavosť je daná zapečením ingrediencií.
i
Granola vs. müsli – v čom sa líšia?
Granola aj müsli predstavujú zmes sušeného ovocia, vločiek, prípadne orechov, semienok či čokolády. Zásadným rozdielom však je, že müsli sa na rozdiel od granoly nezapeká ani nesladí.
Je granola zdravá, alebo nie?
Granola môže, ale rozhodne nemusí byť zdravá, pretože záleží, aké ingrediencie sú v nej ukryté. Ono totiž na pohľad môžu vločky, ovocie a oriešky vyzerať veľmi zdravo, ale pokiaľ sú zapečené s veľkým množstvom cukru, diétne už príliš nebudú. Na druhú stranu granola obsahuje veľa bielkovín, vlákniny a mikroživín.
Malinová, škoricová aj napríklad čokoládová granola – príchutí je veľa
Čo sa týka príchutí, granola je k dispozícii takmer s čímkoľvek, čo vás napadne. Veľmi obľúbené sú ovocné príchute (malina, jahoda, lesné plody, višňa, …), klasické (vanilková, oriešková, čokoládová či napríklad škoricová granola) a špeciálne, ako je napríklad slaný karamel, javorový sirup či kokos alebo perník.
Granola môže obsahovať alergény, a to najčastejšie mlieko, lepok, arašidy, sezam, orechy a sóju.
Bez cukru, s proteínom aj paleo: Granola môže mať rôzne podoby
Granola môže mať veľa podôb, a tak si vyberie každý podľa svojho stravovacieho štýlu.
- Paleo granola neobsahuje obilniny, ale pečené semienka. Je vhodná na nízkosacharidové stravovanie.
- Proteínová granola obsahuje pridaný proteín, a tak sa hodí pre všetkých, ktorí chcú zvýšiť príjem bielkovín.
- Zero granola neobsahuje pridaný cukor, prípadne je klasický biely cukor nahradený sladidlom.
Aká býva energetická hodnota granoly?
Ak si strážite kalórie a zaujíma vás energetická hodnota granoly, tak tá sa pohybuje približne od 390 do 600 kcal na 100 g (bežná porcia je 30 – 50 g), takže je trochu výdatnejšia. Bežne je granola bohatšia na sacharidy (až na paleo verziu), a to pokojne aj 70 g na 100 g, aj tuky, pokiaľ obsahuje semená a oriešky (cca 10 – 50 g). Obsah bielkovín je skôr nižší, maximálne do 20 g na 100 g. Vláknina sa potom pohybuje do 10 g.
A čo tak domáca granola? Recept vytvoríte za chvíľu
Ak chcete vedieť, čo granola obsahuje a vyladiť si ju podľa seba, potom je ideálna domáca granola. Môžete ju vytvoriť z čohokoľvek, čo máte radi a čo máte práve doma. Základom sú ovsené vločky, spojivo (najbežnejšia je domáca granola s medom) a potom podľa chuti oriešky, sušené ovocie, kokos, škorica či napríklad čokoláda. Po zmiešaní stačí zmes preložiť na plech a piecť do zlatista. Keď chrumkavá domáca granola vychladne, uchovávajte ju v uzatvárateľnom pohári.
i
Pokiaľ nesladíte, je možné vyrobiť aj domácu granolu bez cukru. Môžete použiť buď sladidlo vo forme sirupu (napríklad čakankový sirup), alebo ako spojivo použiť rôzne orieškové krémy.
Skryť popis