Sporák je samostatne stojaci spotrebič, ktorý v sebe kombinuje varnú dosku a rúru na pečenie. Pri výbere sporáka sa teda rozhodujete pre dva spotrebiče, ktoré treba nakombinovať tak, aby vám maximálne vyhovovali. Sporáky sa zvyčajne vyrábajú v šírke 50 cm alebo 60 cm, o čom väčšinou rozhodne priestorová dispozícia vašej kuchyne. Potom ale prichádzajú ďalšie otázky – bude lepší plynový alebo elektrický sporák? Hodí sa pre vaše potreby lepšie indukcia alebo plyn? Poradíme vám v našom sprievodcovi.
Môžete si vybrať varnú dosku s 1 – 8 platničkami, horákmi alebo varnými zónami. Malým domácnostiam postačí varná doska s dvoma varnými zónami, pre viacčlennú domácnosť alebo kuchárku, ktorá často varí, je však vhodnejšia doska s viacerými zónami. Najčastejšou voľbou sú štyri platničky.
Varná doska má spravidla hneď niekoľko varných zón rôznych rozmerov a výkonu.
Priemerné parametre:
Najmenšia varná zóna – 1 000 až 1 200 W
Stredne veľká varná zóna – 1 700 W
Najväčšia varná zóna – 2 300 W
Horák WOK – 3 800 až 4 000 W
V prípade indukčných varných dosiek platí, že dvojokruhové platničky sú prepínateľné na ohrev rôznych priemerov hrnca. Výkon varných zón ďalej zvyšuje funkcia Booster, špecifikácia Hi-Light alebo Flexi-zóna, ktorú oceníte, ak používate veľké hrnce napríklad pri zaváraní.
Indukčné a sklokeramické dosky majú spravidla dotykové, senzorové ovládanie so zvukovou odozvou. Tlačidlá možno zablokovať detskou poistkou. Niektoré varné dosky disponujú tiež ukazovateľom zvyškového tepla. Využijete tak dosku na maximum napríklad na udržiavanie teploty jedla. Ovládanie pri plynových doskách je riešené mechanickými tlačidlami, ktoré môžu mať elektrické zapaľovanie. Stačí stlačiť a otočiť gombíkom. Indukcia alebo plyn sa vám odmení v podobe nižších nákladov na varenie.
Cestou inovácií idú hlavne indukčné varné dosky, u ktorých v súčasnej dobe nájdete širokú škálu nadčasových funkcií aj moderných programov. Okrem už spomínaných funkcií Booster, Hi-Light alebo Flexi-zóna môžete zvoliť taký typ indukčnej varné dosky, ktorá je systémom Hob2Hood priamo prepojená s odsávačom pár. Ten automaticky v prípade potreby spúšťa odsávanie. Ešte väčšiu dokonalosť dosiahnete, ak si zaobstaráte inteligentnú varnú dosku s integrovaným digestorom vybaveným centrálnym ventilátorom.
Varné dosky disponujúce asistentom varenia vás prevedú celým procesom prípravy pokrmov. Ak ste priaznivci inteligentnej domácnosti, môžete si vybrať varnú dosku prepojiteľnú cez systém WiFi s vaším inteligentným mobilným telefónom, cez ktorý ju možno aj jednoducho ovládať. Nadčasovou záležitosťou je potom varná doska vybavená bezdrôtovou teplotnou sondou, ktorá je schopná sama postrážiť vnútornú teplotu vareného pokrmu a podľa toho prispôsobiť teplotu varnej zóny.
Varný panel je možné vyberať aj podľa materiálu základnej dosky. U indukčných a sklokeramických dosiek je materiál daný – sklokeramika. Plynové dosky sú však k dispozícii s povrchom zo smaltu, nehrdzavejúcej ocele, antracitu alebo skla.
Dôležitou stránkou varných dosiek je aj dizajn a farba. K dispozícii sú varianty od klasickej bielej, cez pastelové farby, matné alebo lesklé oceľové sfarbenie až po štýlovú hnedú a čiernu. Vybrať si tiež môžete medzi varnou doskou bez rámčeka, ktorá dokonale splynie s pracovnou plochou linky, alebo varnou doskou s rámčekom, ktorý chráni dosku pred mechanickým poškodením. Jeho nevýhodou je ale horšia údržba oproti bezrámčekovej verzii. Celkový vzhľad dosky skvele podčiarknu tiež hrany dosky. Najčastejšie sa stretnete so skosenou prednou hranou alebo všetkými skosenými hranami, vyberať môžete ale tiež napríklad zaoblené, rovné alebo šikmé zabrúsené hrany.
Vnútorný objem by mal byť priamo úmerný s počtom členov v domácnosti, respektíve s ich potrebami. Menší objem sa rýchlejšie a lacnejšie vykúri na požadovanú teplotu, vyšší zasa umožní piecť objemnejšie potraviny.
Jednotlivec či pár si spravidla vystačí s vnútorným objemom do 45 litrov. Pre menšie rodiny odporúčame siahnuť po rúrach s objemom 40 až 70 litrov. Pre štvor a viacčlenné rodiny sú vhodné rúry s objemom nad 70 litrov.
Spotrebiče v tejto kategórii najčastejšie patria do triedy A, alebo dokonca A+. Čím lepšia trieda, tým je rúra úspornejšia a efektívnejšia. Energetickú triedu, spotrebu alebo vnútorný objem, nájdete na energetickom štítku, ktorým je povinne označená každá rúra. Nájdete ju aj na našich stránkach či webe výrobcu.
Rúry na pečenie sa neustále modernizujú a pomáhajú nám tak s prípravou chutnejších a zdravších pokrmov. Tento nenahraditeľný spotrebič môžete kúpiť už aj za dve až tri stovky eur. Je však dôležité si ujasniť, aká je pridaná hodnota tých drahších kusov a v čom spočívajú nadštandardné funkcie.
Funkcie a programy rúry
Doplnkové vybavenie
Na plynový sporák nedá veľa ľudí dopustiť. Ich nespornou výhodou je nižšia obstarávacia cena, menšie prevádzkové náklady, a predovšetkým okamžitý nástup ohrevu. Regulácia plameňa je veľmi jednoduchá a rýchla. Pri varení dochádza iba k minimálnym tepelným stratám. Plynové sporáky sú však závislé od možnosti prípojky plynu a sú vhodné predovšetkým pre tých, ktorí viac varia a menej pečú. Plynová rúra na pečenie totiž nemá tak dobré pečiace vlastnosti ako elektrická. Dochádza v nej k nerovnomernému rozvádzaniu tepla a regulácia teploty v plynovej rúre je tiež menej presná.
Pri elektrickom sporáku sú varná doska aj rúra napájané elektrinou, pričom si môžete vybrať medzi varnou doskou indukčnou, sklokeramickou alebo liatinovou. Pravdou je, že elektrina poskytuje pomalší ohrev, ale napríklad indukčná varná doska je rýchlejšia a energeticky efektívnejšia ako tradičné elektrické varné dosky. Niektoré elektrické varné dosky majú dotykové ovládanie a využiť môžete niekoľko užitočných funkcií, napr. Booster, Hi-Light či časovač. Elektrické rúry ponúkajú mnohé výhody a široké využitie. Môžete v nich teplotu regulovať presne, najčastejšie v rozpätí od 35 do 350 °C. K dispozícii máte spodný aj horný ohrev, ventilátor, prípadne teplovzdušné pečenie, gril a ďalšie pečiace programy a moderné funkcie.
Kombinované sporáky dnes patria medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie. Kombinujú totiž výhody pohodlného, rýchleho a pomerne lacného varenia na plynovej varnej doske a rovnomerného pečenia v elektrickej rúre s mnohými programami a funkciami. Môžete tak dosiahnuť skvelé výsledky ako pri častom varení, tak aj častom pečení. Úplnou novinkou je potom trojkombinácia s názvom Trio, ktorá zahŕňa okrem klasickej varnej dosky a rúry tiež umývačku v spodnej časti spotrebiča.
Nemáte v kuchyni priestor na sporák alebo vám postačí len spotrebič bez rúry, na ktorom budete len variť? Riešením je kuchynský varič. Jeho malé rozmery a skladnosť vyriešia varenie v malom byte alebo pre jednotlivcov. Kuchynský varič môže byť jedno alebo dvojplatničkový a podľa zdroja tepla rozlišujeme variče liatinové, plynové, sklokeramické a indukčné.
V prípade vstavaných sporákov môžete ľubovoľne kombinovať spodnú časť s rúrou a vrchnú varnú dosku. Tento spôsob vám umožňuje zvoliť štýlové a dizajnové spracovanie spotrebiča presne podľa vašich predstáv, prípadne podľa priestorových možností vašej kuchyne. Kombinovať môžete jednak varnú dosku s rúrou, alebo môžete využiť ponuku už skompletizovaných setov vstavaných sporákov.
K dispozícii ku sporákom je tiež široká škála príslušenstva rôzneho zamerania. Dôležité sú čistiace prostriedky, ktoré slúžia na pravidelnú údržbu varných dosiek a rúr na pečenie, vyberať však môžete tiež vhodný riad pre konkrétny typ varnej dosky, od kompletných súprav hrncov, jednotlivých panvíc, tlakových hrncov aj varných kanvíc. Ak vaša domácnosť disponuje sporákom na plyn, bude pre vás aktuálna ponuka prídavných plynových hadíc.
Indukčné varné dosky fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie, vďaka čomu teplo nevzniká na varnej doske, ale priamo v nádobe. Nedochádza tak k tepelným stratám a ide o energeticky veľmi úsporné varenie. Indukcia využíva tých najmodernejších technológií a ponúka mnoho inovatívnych funkcií. Negatívom pre niekoho môže byť vyššia nákupná cena a tiež nutnosť obstarania špeciálneho riadu s magnetickým dnom.
Sklokeramická varná doska využíva na prevádzku vykurovaciu špirálu, ktorá nahreje varnú zónu (platničku). Z tej sa potom dotykom prenáša teplo na dno nádoby. Možno na nej používať akýkoľvek riad. Sklokeramická varná doska sa vyznačuje jednoduchou údržbou a ponúka niekoľko moderných funkcií. Avšak v porovnaní s indukciou je varenie na sklokeramickej doske pomalšie a dochádza na nej k teplotným stratám.
Poistka horáka je dôležitý bezpečnostný prvok, ktorý zabráni úniku plynu pri nechcenom zhasnutí plameňa.
Pokiaľ má plynová varná doska integrované zapaľovanie, stačí na zapálenie plameňa otočiť ovládaním platničky a stlačiť tlačidlo zapaľovania. Nepotrebujete zápalky či zapaľovač.
Wok horák má špeciálny tvar plynovej korunky a nasmeruje tak plameň priamo na panvicu wok, čo umožňuje ešte výkonnejšie varenie pri príprave ázijskej kuchyne či zeleniny.
Plynová rúra je síce lacnejší variant rúry na pečenie, ale to sa premieta do celkového spôsobu ohrevu, komfortu pečenia a aj funkcií. Plynové rúry na pečenie sú totiž spravidla vybavené len spodným ohrevom, z čoho plynie nerovnomerné rozvádzanie tepla. Rovnako tak aj nastavenie teploty v rúre nie je tak presné, ako v rúre elektrickej. Niektorým ľuďom tieto vlastnosti plynovej rúry vyhovujú, sú na ne zvyknutí a vyhovuje im rýchlosť ohrevu ihneď po zapnutí. Avšak okrem pár základných programov, osvetlenia a napríklad viacvrstvového skla dvierok nemôžete očakávať žiadne nadštandardné funkcie.
Elektrické rúry, aj keď s pomalším nástupom ohrevu, poskytujú používateľovi širšie možnosti využitia ako rúra plynová, a to predovšetkým v podobe presnejšieho nastavenia, viac programov a moderných funkcií. Čo teda konkrétne môžu ponúknuť? Zvolenie spodného či horného ohrevu, ohrevu kombinovaného, ďalej rozmrazovanie, gril alebo horúci vzduch. Vďaka týmto možnostiam nastavíte program vhodný na akýkoľvek druh pokrmu (mäso, pečivo, pizza). Podľa modelu ponúkajú elektrické rúry okrem štandardných aj ďalšie funkcie:
Pečenie v rúre so sebou vždy nesie aj nepríjemnú povinnosť rúru čistiť. Pyrolýza a katalýza predstavujú moderné technológie samočistenia rúry, ktoré vám túto nepríjemnú prácu veľmi uľahčia.
Pyrolýza je spôsob čistenia, ktorého princíp spočíva v zahriatí na veľmi vysokú teplotu (až 500 °C) a spálenie mastnoty a nečistôt na prášok. Ten sa následne z rúry jednoducho vymetie.
Rúry s katalytickým čistením majú špeciálne steny z pórovitého materiálu, ktoré absorbujú usadeniny tukov a mastnoty. Pri tomto čistení nie je nutné rúru rozohrievať na vysokú teplotu, usadeniny sa totiž vypaľujú pri bežnom pečení.
Funkcia Booster, JetStart alebo tiež napríklad Sprintstart, zaručuje veľmi rýchly nábeh ohrevu vybranej varnej zóny na maximálny výkon. To vám príde zaručene vhod pri prudkom opekaní.
Časovač, alebo tiež Timer, je funkcia, ktorá umožňuje nastavenie času, po ktorého uplynutí sa vybraná varná zóna automaticky vypne.
Detský zámok, čiže elektronické blokovanie tlačidiel, je bezpečnostná ochrana, ktorá po aktivácii zablokuje možnosť ovládania dosky. Nehrozí nechcené spustenie varných zón, preprogramovanie vami zvoleného programu a ďalších nastavení malými deťmi.
Flexi zóna umožňuje prepojenie dvoch varných zón do jednej veľkej plochy, čo oceníte hlavne pri varení vo veľkých hrncoch či pekáčoch.
Studené dvere slúžia ako bezpečnostný prvok rúr, ktorý zabraňuje popáleniu. Vďaka využitiu dvoj alebo trojvrstvového skla sa dvere rúry ohrejú maximálne na 70 °C, respektíve 55 °C.
Slovník pojmov