V domácej recenzii sme pre vás tento krát vyskúšali pákový kávovar Krups XP442C11 Virtuoso Silver. Ten sľubuje kompaktné rozmery, vysoký výkon, parnú trysku a možnosť prípravy dvoch šálok kávy naraz. Ako sa tento kávovar ovláda, akú robí kávu a oplatí sa ho zaobstarať? Prečítajte si v našej recenzii.
Pákový kávovar som testovala v domácom prostredí po dobu troch týždňov. Ja ani manžel si deň bez niekoľkých šálok kávy nedokážeme predstaviť, takže sme kávovar skutočne zvládli využiť na maximum. Na prípravu kávy však za normálnych okolností používame plne automatický kávovar, takže pákový variant kávovaru pre mňa bol premiérou a bola som zvedavá, či a nakoľko bude chuť aj príprava kávy rozdielna.
Kávovar Krups XP442C11 Virtuoso Silver sa radí medzi pákové kávovary a je vhodný na prípravu espressa aj mliečnych špecialít. Akými parametrami a funkciami sa môže pýšiť?
Parametre | Krups XP442C11 Virtuoso Silver |
---|---|
Tlak čerpadla | 15 bar |
Objem nádržky na vodu | 1 liter |
Príkon | 1 400 W |
Maximálna výška šálky | 15 cm |
Počet súčasne pripravovaných šálok | 2 |
Nastavenie množstva kávy | ✓ |
Parná tryska | ✓ |
Už podľa krabice sa dalo tušiť, že je tento kávovar skutočne spracovaný v kompaktných rozmeroch, takže sa bude skvele hodiť aj do menších kuchýň. Po vybalení prístroja som musela hneď uznať, že je dizajnovo veľmi vydarený. Antikorové vyhotovenie prednej časti mu dodáva elegantný vzhľad, ktorý nijako nenarušujú malé guľaté podsvietené tlačidlá s decentnými ikonami. Zadná a spodná časť spotrebiča je vyhotovená z plastu, ktorý na prvý pohľad pôsobí odolným dojmom. Kávovar tak do našej kuchyne skvele zapadol a zabral úplné minimum miesta.
Pred prvým použitím kávovaru je potrebné prístroj vyčistiť a tiež sa zoznámiť s jeho obsluhou. Vyčistenie zaberie sotva pár minút – ako prvým spustením, tak aj čistením vás detailne prevedie návod na použitie. Proces výrazne uľahčuje obrázkový postup, ktorý je tiež súčasťou manuálu. Stačí len naplniť nádržku na vodu, pripojiť kávovar do elektriny, do držiaka filtra vložiť filtračné sitko na dve šálky a zapnúť prístroj. Potom je potrebné zvoliť dve šálky a spustiť prípravu. Počas minúty je táto časť vyčistená.
Ďalej je potrebné pripraviť a vyčistiť parnú trysku. Stačí si vziať nádobu s vodou (ideálne nádobu na napeňovanie mlieka, ale postačí aj hrnček), prepnúť otočný volič na paru a stlačiť ikonu pre paru. O dvadsať sekúnd potom paru vypnete a prístroj je pripravený na prvé použitie.
Ovládanie tohto pákového kávovaru je nesmierne jednoduché. Slúži na to otočný volič na bočnej strane spotrebiča a štvorica ikoniek na ovládacom paneli. Pomocou otočného spínača si zvolíte, či chcete pripravovať kávu (poloha O – predhrievanie), alebo horúcu vodu či paru. Ikonky na ovládacom paneli tiež nie je potrebné nijako zvlášť študovať. Prvá z nich slúži na zapnutie a vypnutie prístroja, druhá na prípravu pary/horúcej vody, ďalšia na prípravu jednej šálky kávy a posledná na prípravu dvoch šálok kávy.
Nastaviť si možno aj množstvo kávy, čo beriem ako veľké plus, pretože preferujem väčšie množstvo kávy, než ponúka klasické malé espresso. Vybrať si môžete medzi 15 až 65 ml nápoja pre jednu kávu, pričom východisková hodnota je 30 ml (prípadne 30 až 130 ml pre dve kávy). Nastavenie množstva je opäť veľmi jednoduché a rýchle. Stačí stlačiť tlačidlo na prípravu jednej či dvoch hrnčekov kávy na 3 sekundy, potom ho uvoľniť, nastaviť požadované množstvo a opäť stlačiť tlačidlo. Prístroj si potom bude nastavenie pamätať.
Príprava kávy pomocou kávovaru Krups XP442C11 Virtuoso Silver pre mňa bola až prekvapivo rýchla a jednoduchá. Nakoľko som zvyknutá na automatický kávovar, trochu som sa obávala, že ma tento spôsob prípravy kávy bude „zdržiavať“, ale v skutočnosti nebol o nič dlhší ani náročnejší. A ako teda na prípravu kávy?
Ako som už spomínala vyššie, celkom ma prekvapila rýchlosť prípravy kávy. Espresso je pomocou tohto pákového kávovaru hotové snáď ani nie za pol minúty. Prístroj je naozaj rýchly a vzhľadom na to, že odpadá mletie, je príprava kávy v porovnaní s automatickým kávovarom vo finále omnoho rýchlejšia.
Kávovar ponúka dostatočný tlak na prípravu skutočne chutnej kávy, ale rovnako ako v prípade akéhokoľvek iného kávovaru, záleží predovšetkým na kvalite kávy. Na prvú prípravu som vyskúšala klasickú mletú kávu, ktorú mám doma v zálohe pre prípad, že by niektorá návšteva chcela „turka“. Ako sa ale dalo čakať, táto káva vôbec nebola dobrá, preto som nasledujúci deň vyrazila do pražiarne po čerstvo mletú kávu a rozdiel bol skutočne markantný. Z čerstvo mletej kvalitnej kávy je prístroj schopný pripraviť kávu chuti a vzhľadu ako z kaviarne. Veľmi preto odporúčam kávovar používať s čerstvo mletou Arabikou či zmesou Arabiky a Robusty.
Počas testovania som vyskúšala použiť aj kávové pody, hoci ich fanúšik rozhodne nie som. Výhodou je v tomto prípade ľahšia príprava – nie je potrebné odmeriavať kávu, len vložiť pod do sitka. Je ale potrebné spomenúť, že nie všetky pody zodpovedajú rozmerom filtračného sita (ani toho na dve šálky, ktoré sa dá na pody tiež použiť), odporúčam teda vyberať skôr kompaktnejší druh podov.
Parná tryska je jednou z ďalších výhod tohto modelu. Ak máte radi cappuccino či latté machiato, budete z nej nadšení rovnako ako ja. Nijako zvlášť sa nelíši od parných trysiek iných pákových či automatických kávovarov a používa sa rovnakým spôsobom. Okrem mliečnej peny dokáže pripraviť aj horúcu vodu na čaj, čo som uvítala, pretože klasickú kanvicu už vôbec nepoužívam.
Na prípravu mliečnej peny je ideálne používať špeciálnu antikorovú nádobu. Pripraviť možno penu zo 60 až 100 ml mlieka, majte ale na pamäti, že objem mlieka sa pri naparovaní môže až trikrát zväčšiť. Vhodné je mlieko z chladničky, a to pasterizované alebo trvanlivé.
Potom, čo naplníte nádobu mliekom, stačí ju vložiť pod parnú trysku, otočiť otočným spínačom na polohu pre paru a stlačiť ikonku pary na ovládacom paneli. Aby bolo mlieko skutočne dobre napenené, je vhodné začínať na dne nádoby a nádobou potom počas penenia mierne krúžiť. Funkciu pary nepoužívajte dlhšie ako 45 sekúnd – mlieko by sa potom začalo prehrievať. Mne sa osvedčilo približne 80 ml mlieka peniť 20 až 30 sekúnd, záleží však aj na teplote mlieka a jeho type.
Celkovo som bola s parnou tryskou veľmi spokojná – pení rýchlo a efektívne, jej použitie je jednoduché a dobre sa čistí. Vzhľadom na obmedzenú veľkosť šálok, ktoré možno s týmto kávovarom použiť, som si penu pripravovala najčastejšie do cappuccina (poháre na latté sa pod kávovar nezmestia), prípadne deťom na „detskú kávu“ z kakaa a škorice.
Rovnako, ako akýkoľvek iný kávovar, je potrebné Krups XP442C11 Virtuoso Silver pravidelne čistiť. Údržba pákového kávovaru je však oveľa jednoduchšia a rýchlejšia, než údržba automatického kávovaru. Prístroj možno v prípade potreby utrieť vlhkou handričkou a nádobku na vodu je potrebné pravidelne preplachovať (odporúčam každý večer).
Odkvapkávacia miska spoločne s mriežkou je vysúvacia, takže ju možno umyť pod prúdom vody s použitím jemného prostriedku na riad. Frekvencia závisí od toho, koľko kávy denne robíte – ja som ju opäť čistila každý večer, pretože to mám skrátka takto zaužívané. Filtračné sitká je potrebné opláchnuť po každom použití vo chvíli, keď z nich odstránite kávovú usadeninu. Žiadne zložité umývanie ale nie je potrebné – zvyšky kávy sa nikdy v sitku ani držiaku nezasekávajú.
Čas od času je potrebné kávovar odvápniť. O potrebe odvápnenia vás bude prístroj informovať sám tým spôsobom, že ikonka na prípravu jednej šálky espressa začne striedavo blikať bielou a oranžovou farbou. Spôsob odvápnenia sa potom nijako nelíši od odvápnenia drvivej väčšiny kávovarov – potrebovať budete odvápňovací prostriedok, nádobu na vodu a niekoľko minút času.
Parnú trysku je potrebné čistiť po každom použití, inak by mlieko vnútri nej zaschlo. Spôsob čistenia je rovnaký ako penenie mlieka, len je potrebné miesto mlieka použiť vodu. Potom stačí trysku stiahnuť dole, umyť vodou a nasadiť zase späť.
Pákový kávovar Krups XP442C11 Virtuoso Silver pre mňa bol vo väčšine ohľadov príjemným prekvapením. Očakávala som, že príprava kávy bude zložitejšia a dlhšia ako v prípade automatického kávovaru, ale spätne ju môžem zhodnotiť práve naopak. Použitie tohto pákového kávovaru bolo jednoduché a rýchle, pričom sa Krups XP442C11 Virtuoso Silver nachádza vo veľmi príjemnej cenovej relácii, v ktorej kvalitný automatický kávovar nezoženiete.
Záleží samozrejme na káve, ktorú do kávovaru budete používať. Ak zvolíte čerstvú kvalitnú namletú kávu, jej chuť si v ničom nemení s profesionálnou kávou. Veľkým plusom pre mňa bola parná tryska, s ktorou sa aj napriek kompaktným rozmerom kávovaru dobre manipulovalo a možnosť prípravy horúcej vody. Pochváliť musím aj praktické rozmery, moderný dizajn a predovšetkým veľmi jednoduché ovládanie.
Ďalšou výhodou je ľahký prístup k nádobe na vodu v zadnej časti aj manipulácia s ňou – je veľmi ľahká a na svoje miesto hladko zapadá. Praktická je samozrejme tiež možnosť prípravy dvoch šálok kávy naraz, ktorú sme často využívali. Údržba kávovaru je jednoduchá, a hoci materiál na prvý pohľad budí obavy z odtlačkov prstov, žiadne na ňom nezostávajú. Jediné výraznejšie negatívum pre mňa bolo, že kávovar nedisponuje nastaviteľnou veľkosťou šálok. Množstvo kávy síce je možné nastaviť, ale do priestoru na prípravu kávy sa zmestia len malé hrnčeky.
Krups XP442C11 Virtuoso Silver
Pákové kávovaryPákový kávovar s parnou tryskou na jednoduchú prípravu kávy aj mliečnych nápojov. Poteší kompaktnými rozmermi, moderným dizajnom a vysokým výkonom. Systém KRUPS Thermoblock zaistí extra rýchle predhriatie kávovaru do jednej minúty a 15-barový tlak čerpadla zaistí plnú chuť espressa s lahodnou arómou.
Klady
Zápory