Vlašské orechy patria medzi najobľúbenejšie
Ak by sme mali vybrať jedny oriešky, ktoré už snáď ochutnal každý, boli by to určite vlašské orechy. Sú ľahko dostupné, kadekomu rastú na záhrade, navyše sa u nás hojne využívajú najmä do vianočných cukroviniek. Ich využitie je však oveľa širšie, a to ako v sladkej, tak aj v slanej kuchyni. Jadrá sú vlastne kôstkou v plodoch orecha – tieto plody rastú a zrejú v zelenej šupke. Akonáhle je vlašský orech zrelý, puzdro popraská, stmavne a orech spadne na zem.
Ako ovplyvňujú vlašské orechy zdravie?
Vlašské orechy majú veľké množstvo prospešných látok a pôsobia ako silné antioxidanty. Aké majú vlašské orechy účinky na zdravie?
- Znižujú riziko aterosklerózy,
- pôsobia pozitívne proti kardiovaskulárnym chorobám,
- môžu znižovať krvný tlak,
- udržujú nízku hladinu cholesterolu,
- regulujú hladinu cukru v krvi,
- pôsobia pozitívne na psychiku a mozog.
Majú vlašské orechy nežiaduce účinky? Medzi najobávanejšie patrí predovšetkým alergia, ktorá je na orechy všeobecne veľmi rozšírená, takže ak ich konzumujete prvýkrát, začnite s malým množstvom, aby ste zistili, či sa neobjavia reakcie.
Vlašský orech: Vitamínmi a minerálmi je doslova nabitý
Čo sa týka prospešných látok a živín, sú na tom tieto oriešky skutočne skvele. Aké obsahuje vlašský orech vitamíny? Základ tvoria vitamíny E, B1 a B6, potom v nich nájdete aj kyselinu listovú a minerály, ako je horčík, meď, zinok, vápnik, draslík, železo alebo fosfor. Hoci obsahujú vlašské orechy množstvo prospešných látok, nemali by ste to s ich konzumáciou preháňať. Ako odporúčaná dávka sa uvádza približne 30 g denne.
i
Pozor na vyššie kalórie, vlašské orechy ich majú veľa
Ako sú na tom energeticky vlašské orechy? Kalórie obsiahnuté v orechoch všeobecne bývajú obvykle vyššie, a to najmä kvôli množstvu tukov. Vlašské orechy majú okolo 70 % tukov, 18 % bielkovín a 3 % sacharidov.
Vlašské orechy si vychutnáte samotné, na sladko aj na slano
Vlašské orechy sú sami o sebe veľmi lahodné a majú špecifickú chuť, preto ich vo väčšine prípadov nájdete v ponuke vo svojej prirodzenej, teda natural podobe. Niekedy ich môžete objaviť aj solené či pražené, ale nie je to bežné. Pokiaľ ste však milovníkom sladkého, môžete si vychutnať napríklad vlašské orechy v mede či cukre, ktoré chutia naozaj božsky. Ak máte radi orechy všeobecne, skúste zmesi orechov, ktoré vám určite zachutia.
Vlašské orechy v mede
Vlašské orechy natural
Vlašské orechy v zmesi
Okrem celých veľkých jadier si môžete zakúpiť aj napríklad nastrúhané či pomleté vlašské orechy. Veľmi často sa používa aj múka z vlašských orechov ako náhrada klasickej múky – využitie nájde najmä v sladkých receptoch.
Kde sa dajú využiť vlašské orechy? Recept ani nie je potrebný
Vlašské orechy majú široké spektrum využitia. Asi všetkých ako prvé napadne vianočné pečivo, kam rozhodne patria. Vlašské orechy sú potom súčasťou rôznych múčnikov, dezertov, tort, náplní do buchiet aj rožkov, hodia sa do kaší či napríklad domácej granoly – možnosti sú naozaj široké. Čo sa týka slanej kuchyne, často sa vlašské orechy používajú v kombinácii s hermelínom alebo nivou, ako súčasť šalátov či ako doplnok k mäsu, či už vo forme náplne alebo krusty.
i
Vlašské orechy zoženiete v rôznych baleniach
Pokiaľ hľadáte balenie na cesty, alebo chcete vlašské orechy najprv ochutnať, skúste malé balenie (50 – 100 g). Klasikou sú potom 250 – 500 g balenia, ktoré sa hodia na bežnú konzumáciu, a ak ste milovníkom, kúpte si 1 kg vlašské orechy.
Ako skladovať vlašské orechy? Ponúkame niekoľko spôsobov
Čo sa týka spôsobu uskladňovania, máte na výber hneď z niekoľkých možností.
- Klasické skladovanie by malo prebiehať v suchu a tme, najlepšie medzi 10 a 20 °C, a to vo vzduchotesnej sklenenej nádobe. Môžete ich tiež skladovať v chladničke v uzatvárateľnej nádobe, prípadne potom vcelku aj namleté ich môžete zamraziť vo vrecku.
- Zaváranie je tiež veľmi obľúbené. Stačí len do čistých suchých pohárov vložiť orechy a potom zavárať. To, či zvolíte klasickú cestu pomocou hrnca, alebo skúsite zaváranie v rúre či mikrovlnke, je čisto na vás.
- Konzervovanie nie je také bežné, ale aj tak sa dajú vlašské orechy uskladniť. Najobľúbenejšie je naloženie do medu. V tomto prípade stačí zmiešať med s orechmi, vložiť do hrnca, pomaly zahrievať a potom preliať do čistých pohárov a uzavrieť viečkom.
- Sušenie patrí aj medzi bežné spôsoby skladovania. Pokiaľ zvolíte klasické sušenie na vzduchu, rozložte vlašské orechy do jednej vrstvy na sieť a nechajte prirodzene vyschnúť približne 2 týždne (pravidelne ich obracajte). Uľahčiť si môžete prácu sušičkou alebo rúrou.
Je lepší vlašský orech z Európy, alebo USA?
Vlašský orech nie je rozšírený len u nás a v Európe, ale aj v USA, prípadne aj v Číne a Čile. K nám sa dovážajú orechy najmä z východnej Európy, pretože česká a slovenská produkcia by komerčný predaj ťažko pokryla. Bohužiaľ orechy z týchto krajín môžu byť horkasté a nie tak kvalitné ako napríklad práve z USA, ktoré sú navyše chuťovo jemnejšie, avšak zase drahšie. Samozrejme najlepšie sú čerstvé orechy zo záhrady, avšak tie sú náchylné na plesne a nažltnutie.
Zaujímajú vás lacnejšie vlašské orechy? Cena môže byť lepšia vďaka akcii na našom e-shope, ktorá ponúka lacnejšie varianty pre každého.
Skryť popis