Chystáte sa ísť do obchodu pre maslo, syr, zmrzlinu alebo iné obľúbené potraviny? Skúste si ich pre zmenu pripraviť doma. Svojou lahodnou chuťou vás prekvapia a zložením naopak nezaskočia. Pripravte si ich zakaždým z čerstvých a kvalitných surovín a ochuťte ich podľa vlastnej fantázie. Na záver však malé upozornenie: ak raz vyskúšate chuť domáceho jedla, len ťažko sa vrátite k tomu kupovanému.
Netrápte sa rastúcimi cenami a klesajúcou kvalitou masla a vyrobte si svoje vlastné doma. Domáce maslo chutí lepšie ako to kupované v obchode a jeho výroba je prekvapivo jednoduchá.
Šľahačka by nemala byť príliš studená, preto ju vyberte z chladničky. Šľahačku nalejte do vysokej nádoby a začnite šľahať. Po niekoľkých minútach začne šľahačka tuhnúť a zmení sa na klasickú hustú penu, ktorú tak milujeme na koláčoch a dezertoch. V okamihu, keď sa šľahačka začne zrážať a tuk sa oddelí od srvátky, prichádza na rad cedidlo. Dajte pod cedidlo nádobu na zachytenie srvátky a môžete začať cediť.
Nasaďte si rukavice a rukami maslo dôkladne prehneťte, čím uvoľníte viac srvátky. Keď sa vám týmto spôsobom nepodarí odstrániť viac tekutiny, presuňte cedidlo pod najstudenšiu tečúcu vodu a pokúste sa odstrániť poslednú srvátku miesením. Dôkladné vymytie masla predĺži jeho trvanlivosť a zabráni jeho zhorknutiu.
Výroba zmrzliny je trochu ako alchýmia. Počas tuhnutia si vyžaduje časté miešanie, aby bola jemná a hladká. Tým sa zabráni tvorbe kryštálov a výsledná konzistencia zmrzliny bude krásne krémová.
Ak si chcete pripraviť zmrzlinu bez námahy, máte dve možnosti prípravy:
Žĺtky vyšľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom. Vanilkový struk uvarte v mlieku zmiešanom so smotanou. Žĺtkovú zmes vmiešajte do mlieka s vanilkovým strukom a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Vychladnutú zmes nalejte do zmrzlinovača Tescoma. Pripravíte v ňom až 800 ml zmrzliny za 15 minút!
V mixéri rozmixujte ovocie spolu s mliečnou zložkou. Kľúčom k úspechu je použiť čo najmenší objem tekutiny, preto pridávajte mlieko postupne podľa potreby v takom množstve, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Zmrzlinu oslaďte práškovým cukrom, banánom alebo stéviou.
Českú, ale aj slovenskú kuchyňu si bez knedlí snáď ani nevieme predstaviť. Zemiakové a žemľové knedle netreba predstavovať, ale čo tak polentové alebo pohánkové knedle? Ukážeme vám jeden recept na neobvyklú bezlepkovú domácu knedľu.
Polentu namočte do vody aspoň na hodinu, najlepšie však už večer pred varením. Potom ju uvarte v tej istej vode na miernom plameni. Polentu pri varení podľa možnosti nemiešajte a nechajte ju variť 40 minút. Po vychladnutí zmes prelejte do hrnčeka, formy na srnčí chrbát alebo formy na knedle a nechajte stuhnúť.
Skúste tiež pripraviť knedľu vo forma na knedle Tescoma. Je vhodná na prípravu žemľových, zemiakových, viedenských, ale napríklad aj polentových knedlí. Môžete ich variť na pare alebo v mikrovlnnej rúre. Vďaka praktickej výsuvnej lopatke môžete domácu knedľu ľahko vysunúť z formy a nakrájať ho na osem rovnako širokých plátkov podľa vyznačených čiar.
Zavárame ovocie, zeleninu, ale aj huby, mäso, hotové jedlá, šťavy a mnoho ďalšieho. Výhodou zaváraných potravín je ich trvanlivosť a v prípade domácich potravín aj ich 100 % nezávadné zloženie. Čo tak vyrobiť si doma zdravý jahodový džem, ktorý poteší rovnako deti ako aj dospelých?
Príprava v hrnci: Očistené jahody za stáleho miešania uvarte v hrnci. Keď pustia šťavu, pridajte gelfix zmiešaný s dvoma lyžicami cukru a chvíľu povarte. Pridajte zvyšný cukor a džem nechajte 5 minút bublať. Pomocou dlhej lyžice priebežne odstraňujte penu z povrchu. Na zvýraznenie chuti ovocia sa môže pridať kyselina citrónová. Keď ste spokojní s konzistenciou, džem stiahnite z ohňa. Horúci džem nalejte do pripravených pohárov, ktoré ihneď uzavrite a zatvorte viečkom a postavte hore dnom.
Príprava v nádobe: V zaváracom hrnci Tescoma môžete zavárať priamo v pohároch. Umožňuje použitie so štandardným hrncom z nehrdzavejúcej ocele s priemerom 24 cm. Praktický teplomer ukazuje ideálnu teplotu na konzervovanie a silikónová podložka chráni poháre pred príliš vysokou teplotou.
Müsli tyčinky by mali byť zdravé a dodať nášmu telu poriadnu dávku energie. To isté sa, žiaľ, nedá povedať o mnohých tyčinkách na pultoch našich obchodov. Zdravou voľbou sú domáce müsli tyčinky z obilnín, orechov a sušeného ovocia. Na nasledujúci recept potrebujete len 5 ingrediencií a zvládnu ho aj začiatočníci.
Ovsené vločky opečte v rúre dozlatista. Orechy nakrájajte na menšie kúsky a tiež ich opražte. Vločky a orechy je lepšie piecť oddelene, pretože si vyžadujú odlišný čas pečenia. Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky.
Prísady budú držať pohromade pomocou sladidla, na tento účel je vhodný med, agávový alebo kukuričný sirup. Všetko spolu zmiešajte, pridajte štipku soli a upečte v miske vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C 20 – 25 minút. Po vytiahnutí z rúry zmes opäť utlačte, nechajte vychladnúť a nakoniec ju nakrájajte na müsli tyčinky.
Prípravu müsli tyčiniek uľahčí Tescoma lis na zdravé tyčinky. Zmes na müsli tyčinky naplňte do formičiek. Lis ich dôkladne stlačí a potom sa môžete rozhodnúť, či ich upečiete v rúre, alebo ich napríklad necháte iba stuhnúť v chladničke.
Skúste si vyrobiť domáci syr. Možno budete prekvapení, aká jednoduchá je jeho príprava. Podávajte ho s čerstvým pečivom alebo si ho namažte na jednohubky. Domáci syr si vás získa svojou lahodnou chuťou, ktorú môžete podľa vlastnej fantázie doplniť bylinkami, cesnakom alebo chilli.
Zmiešajte mlieko a cmar, osoľte a priveďte do varu. Približne po 20 minútach sa začne oddeľovať srvátka a zmes sa začne zrážať. Zmes prelejte do cedidla vystlaného plátnom alebo gázou a sceďte srvátku. (Podobne ako pri výrobe masla môžete srvátku zachytiť do hrnca alebo misky.) Zdvihnite konce plátna, zatočte a vytlačte zvyšnú srvátku – tým je syr hotový. V chladničke vydrží čerstvý približne 3 dni.
Zdá sa vám príprava syra zložitá? Značka Tescoma má vo svojej ponuke súpravu na prípravu čerstvého syra, ktorá vám uľahčí prácu. S jej pomocou dôkladne spracujete syr cez priložené plátno, stlačíte ho a je hotovo. Súpravu možno navyše použiť aj na uskladnenie syra.
Čerstvá ovocná šťava pripravená doma zachutí celej rodine. Je zdravšia a chutnejšia ako kupovaná verzia a môžete si ju osladiť podľa svojich predstáv.
Čučoriedky roztlačte, posypte cukrom a nechajte ich vylúhovať. Šťavu vylisujte, oslaďte ju odporúčaným množstvom cukru, pridajte kyselinu citrónovú a zmes zahrejte na 80 °C. Hotovú šťavu nalejte do čistých a zohriatych fliaš, okamžite uzavrite korkovou zátkou a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí zrežte zátku a zalejte voskom. Tým sa zabezpečíte šťave dlhú trvanlivosť.
Chceli by ste si vyrobiť vlastnú šťavu, ale obávate sa zložitého postupu a znečistenia kuchyne? S prípravou domácich štiav, džemov a želé vám pomôže súprava na odšťavovanie ovocia a zeleniny od Tescomy. Je vhodná na použitie s akýmkoľvek hrncom z nehrdzavejúcej ocele s priemerom 24 cm a naraz pojme až 1 kg čerstvého alebo mrazeného ovocia. Výsledná šťava sa ľahko a bez námahy preleje do pohárov a fliaš a vy si môžete dopriať domácu šťavu, kedykoľvek sa vám zachce.