Slováci milujú grilovanie, to je dávno známa vec. Lenže nie všetci dokážu pripraviť mäso na grilovanie tak, aby sa po ňom hostia oblizovali až za ušami ešte týždeň. Preto pre vás máme zopár horúcich tipov. Poradíme vám, ako vybrať mäso na gril, prezradíme recepty na vynikajúce marinády na kuracie i bravčové mäso a odhalíme tajomstvo najlepšej marinády na hovädzie mäso na gril.
Pokiaľ si nechcete zážitok z víkendovej grilovačky zbytočne pokaziť, zamerajte sa na nasledujúce body:
Pozrime sa na jednotlivé operácie podrobnejšie a na záver ešte pridáme pár tipov na užitočných pomocníkov na grilovanie.
Použiť možno takmer všetky druhy mäsa – rybie, kuracie, bravčové, hovädzie, jahňacie. Nepodceňte kúpu kvalitných surovín a pri mäse na grilovanie sa zamerajte na tieto faktory:
Vedeli ste, že baktérie, pôvodcovia rozmanitých chorôb, sa môžu v mäse objaviť ešte pred tým, než vyzerá, vonia či chutí nevábne? Váš čuch, nieto zrak, jednoducho proces kazenia nedokáže odhaliť vždy včas. Detektor čerstvosti mäsa FOODsniffer naopak jeho kvalitu vyčuchá spoľahlivo za pár sekúnd. Zistí, či je surové mäso pokazené alebo sa začína kaziť.
Detektor funguje na princípe určenia plynov uvoľňujúcich sa z mäsa. Štvorica senzorov meria jeho teplotu, vlhkosť, prítomnosť čpavku a výskyt prchavých organických látok, ktorých vie odhaliť až celú stovku. Výsledky prenáša do vášho mobilného telefónu, kde si ich prečítate v prehľadnej aplikácii. Pri plnom nabití zvládne analyzovať mäso až 12 hodín.
FOODsniffer je praktický. Nezaberie skoro žiadne miesto a zaistí vám konzumáciu neskazeného mäsa.
Iste chcete vytvoriť čo najlepšiu chuť grilovaného mäsa. V takom prípade sa vyhnite predovšetkým:
Mäso pred letným grilovaním naložte na dobu od 1 do približne 24 hodín do marinády v antikorovej nádobe s vekom. Bude viac krehké, vláčne a šťavnaté. Záleží od druhu mäsa a na požadovanej chuti – hydinovému mäsu a rybám stačí často len hodinka, bravčové mäso na grilovanie potrebuje od dvoch do 12 hodín a hovädzie si niekedy vyžiada až 24 hodín naloženia. Mäso nevyberajte z chladničky tesne pred grilovaním, ušetríte ho teplotného šoku.
V obchode môžete kúpiť mäso už naložené v marináde, ale nie je nad to, pripraviť si svoju vlastnú. Výsledná chuť bude oveľa lepšia a ešte ušetríte.
Ako naložiť kuracie mäso alebo vytvoriť lahodnú marinádu na hovädzie mäso? Základnými zložkami marinády sú:
Môžete začať jednoduchou kombináciou oleja a byliniek (napr. na ryby) a postupne pridávať ingrediencie, ktoré máte radi. Výsledok bude zodpovedať vašej chuti a fantázii.
Marináda na kuracie a rybie mäso – olivový olej a biele víno v rovnakom množstve, jemne nasekané bylinky, cibuľa a cesnak, soľ a korenie.
Marináda na bravčovú krkovičku – olivový olej, citrónová šťava, maslo, tymian, šalvia, mleté čierne korenie.
Marináda na hovädzie mäso (steak) – olivový olej, korenie a soľ.
Marináda na hermelín – rozmiešaný 1 dl oleja s 2 polievkovými lyžicami grilovacieho korenia sa použije na obalenie hermelínu, ktorý grilujete v alobale.
Robia sa bez použitia oleja a do mäsa sa len „vmasírujú“ prstami. A dobre sa uchovávajú na ďalšie použitie.
Klasická barbecue zmes (2 lyžičky na 0,5 kg mäsa) – hodí sa na rebierka, bravčové pliecko, rybie filety a grilované kuracie mäso. Skladá sa z hnedého cukru, cesnakového a cibuľového prášku, mletej sladkej papriky a čierneho korenia, hrubo mletej soli a kajenského korenia.
Ostrá grilovacia zmes (3 lyžičky na 0,5 kg mäsa) – milovať ju budete na hovädzích steakoch, bravčových kotletách i krkovičke. Urobte si ju z drvenej sušenej ostrej papričky a petržlenovej vňate, hrubej soli a drveného čierneho korenia.
Provensálska bylinková zmes (3 lyžičky na 0,5 kg mäsa) – je perfektná na kuracie a jahňacie mäso. Na jej výrobu použijete sušené oregano, tymian, rozmarín, cesnak, estragón a kôpor, mleté čierne korenie a sušenú citrónovú kôru, hrubú soľ.
Základná zmes na ryby (5 lyžičiek na 0,5 kg mäsa) – obsahuje trstinový cukor, sušený kôpor, mleté čierne korenie a soľ.
Prípravu mäsa treba prispôsobiť aj grilu, ktorý používate. Plynové grily sú okamžite pripravené na prevádzku a majú veľkú grilovaciu plochu. Ak máte s grilovaním menej skúseností, sú pre vás ako stvorené.
Grily na drevené uhlie sú veľmi efektívne vďaka vysokej výhrevnosti uhlia, mäso na nich pripravené vonia drevom a skvele chutí. Zároveň ale vzniká dym a tuk odkvapkáva rovno do ohňa, kde sa z neho uvoľňujú škodliviny.
Elektrické grily rýchlo nahrejú grilovaciu plochu a možno ich použiť aj vo vnútri domu. Kontaktné grily sú rýchle, pretože opekajú mäso z oboch strán, raclette grily obsahujú panvičky na prípravu syrov a ďalších lahôdok a záhradné grily s udiarňou nadchnú milovníkov údeného mäsa.
Konečne sa dostávame k vlastnému grilovaniu. Pripravili ste mäso na grilovanie (recepty sa internetom len hemžia), pozrime sa teda, čo ovplyvňuje výslednú kvalitu grilovaného mäsa:
Všeobecne najviac sledovaným faktorom je doba grilovania, ktorá sa líši v závislosti od ostatných premenných, druhu mäsa a našej požiadavky na výslednú chuť. Najrýchlejšie pripravíte rybu, najviac času vám zaberie opekanie kuracieho steaku.
Ako však spoznať vnútornú teplotu mäsa čo najpresnejšie? Okrem vizuálnej kontroly (či dokonca ochutnávky) po rozrezaní mäsa existuje iba jediný zaručený spôsob: použiť digitálny vpichový teplomer.
Máte možnosť vybrať si z dvoch variantov teplomeru. Prvý má podobu krátkej ihlice s digitálnym displejom, druhou možnosťou je teplomer s termosondou vo vpichovej špici spojenou so základným žiaruvzdorným káblom. Teplotu mäsa s ním môžete sledovať počas celého priebehu grilovania.
Obzvlášť pri steaku záleží predovšetkým od toho, ako veľmi prepečený ho máte radi. Chcete šťavnatý a krvavý kúsok mäsa, alebo naopak poriadne prepečený, ale s menším rizikom chorôb? Rozoznávame niekoľko stupňov tepelnej úpravy steaku:
Opekanie si môžete užiť a tiež veľmi zjednodušiť. Na pomoc totiž máte celý rad šikovných pomocníkov. Grilovacie súpravy napríklad obsahujú praktické nástroje ako štetky, obracačky, vidlice, steakové príbory alebo kefy. Grilovací plech zachytáva šťavu odkvapkávajúcu z mäsa a obmedzuje jej nechcené vzplanutie.
Hodia sa aj grilovacie rukavice, ktoré chránia ruku pred spálením a striekaním horúceho oleja až po lakeť. Kefa na čistenie grilov uľahčuje prácu pri odstraňovaní nečistôt. Môže zahŕňať aj škrabku a hubku na dočistenie. Pokiaľ sa nechcete čistením grilu vôbec zaoberať, využite robotický čistič grilov, ktorý stačí umiestniť na grilovací rošt a uviesť do prevádzky. Všetko urobí za vás.